Staropolski przepisy kulinarne – smak tradycji

Tak jak każde państwo, my Polacy posiadamy swoje tradycje kulinarne, które w mniejszym lub większym stopniu są obecne każdego dnia podczas przygotowywania posiłków. Od zawsze tradycyjne polskie dania cieszyły się dużą popularnością. Można śmiało powiedzieć, że naszym niezmiernie smacznym dorobkiem kulturowym są zachowane po dziś dzień niezwykłe przepisy kulinarne oraz receptury na wspaniałe nalewki. Na stołach szlacheckich i magnackich pojawiało się bardzo często swojskie jadło, również uboższa część społeczeństwa jak chłopi była w stanie sporządzić bardzo smaczne potrawy nierzadko w wyszukany sposób. W ówczesnych czasach dania przygotowywane były z niezwykła dokładnością będącą niemal rytuałem kulinarnym, ponieważ liczyło się bogactwo użytych składników i smak potrawy, a nie szybkość jej przygotowania.

Jednak tak samo jak obecnie wszystko zależało od posiadanych przez ludzi zapasów. Należy także zaznaczyć, że dawnych czasach polskie ziemie były samowystarczalne. Dlatego dużo cenniejsze i smaczniejsze były takie produkty jak warzywa czy też mięso ze zwierząt hodowlanych w porównaniu do tych które musimy kupować w dużych marketach. Dlatego dzisiaj też rzadziej doświadczymy niesamowitego zapachu pieczeni czy innych potraw mięsnych (chyba że posiadamy własne gospodarstwo). Posiadanie własnego gospodarstwa niestety w dzisiejszych czasach jest coraz mniej opłacalne, powoduje to tym samym zanik wielu tradycji, w tym tradycji w przepisach kulinarnych. Świat pędzi a my musimy gotować szybko a nierzadko wykorzystując do tego gotowe dania z torebek.

Aczkolwiek od czasu do czasu, w okolicach świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy niejedna pani domu planuje przygotować specjalne potrawy i w tym wypadku sięga po typowo staropolskie przepisy kulinarne. Ponieważ nie można sobie wyobrazić świąt bez bigosu z suszona śliwką, wybornego gulaszu czy tradycyjnych słodkich ciast. Staropolska kuchnia obfituje w plony ziemi, czyli: kasze, mąki pszenną i żytnią, groch, suszone grzyby, a także dostarczane przez hodowle zwierząt: kiszone i wędzone mięso zwierząt hodowlanych oraz dzikich, sery, słoninę, masło, miód, jaja.

W tradycji staropolskiej dużą rolę spełniały napoje, których zadaniem było pokrzepić duszę i ciało. Do tego typu napoi zaliczały się miody pitne, piwo oraz nalewki, a także nieodłączna na każdym dworze kawa na temat której możemy się dużo dowiedzieć z opisu Adama Mickiewicza w Panu Tadeuszu. Natomiast jeżeli chodzi o napoje o mocniejszych walorach, to w czasie uczty wódkę mogli pić tylko mężczyźni, natomiast kobiety raczyły się winem. Oprócz wyżej wspomnianych pito wina węgierskie, araki a także wykonane na bazie okowity, nalewki. Nalewki posiadają bardzo głębokie korzenie w polskiej tradycji. Do wykonania nalewek wykorzystywane były pilnie strzeżone i utrzymywane w tajemnicy przepisy. Dzięki nim sporządzano wyśmienite jarzębiaki, orzechówki, wiśniówki, piołunówki oraz nalewki na miodzie z dodatkami ziół czy owoców suszonych oraz świeżych. Oczekiwanie na nalewkę mogło się wahać od kilku miesięcy do kilku lat, ponieważ zdecydowana większość przepisów wymagała odpowiedniej ilości czasu na leżakowanie trunku. Nalewki były wysokoprocentowe, posiadały od 30% do 75% czystego alkoholu, pito je podczas przyjęć i biesiad, stosowane były również podczas chorób ze względu na właściwości lecznicze. Nalewki według staropolskich receptur są wysoko cenione nie tylko ze względu na wysokie walory smakowe ale przede wszystkim na tradycję w ich sporządzaniu i śmiało można je określić polskim znakiem rozpoznawczym, podobnie jak szkocka whiskey czy francuski szampan.

Idąc dalej, tropem staropolskiej tradycji kulinarnej nie można zapomnieć o fundamencie, który oprócz bycia dodatkiem do dań jest niezwykle szanowanym produktem, mowa tu o chlebie. Każda osoba która pamięta z dzieciństwa zapach świeżo upieczonego chleba, kolor przypieczonej skórki i jego niesamowity smak, przyzna że nie ma miejsca na ziemi w którym można zasmakować równie wyśmienitego pieczywa. Tak śmiała teza jest potwierdzona przez wielowiekową tradycję, świetne receptury i rangę jaką po dziś dzień posiada chleb. Niestety obecnie chleb dostępny w sklepach nie przypomina tego tradycyjnego wiejskiego chleba ale i tak jest smaczniejszy niżeli gdziekolwiek indziej.

Tagged with:
 

Recent Entries

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*